Harkitsetko uuden tietokoneen hankkimista töihin? 

Työnteko sujuu, kun työkalut ovat kunnossa. Kun yrityskäyttöön hankittavassa koneessa huomioidaan kaikki tehokkaaseen työntekoon vaikuttavat tekijät, turvataan vaivaton työskentely, vältytään ylimääräisiltä katkoksilta ja varmistetaan työn tulosten säilyvyys.

Sopivan valinnan tekemisessä kannattaakin hyödyntää asiantuntijan apua, jotta löydetään juuri omaan tarkoitukseen sopiva ja kokonaiskustannuksiltaan edullisin laite.

Millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon, jotta arkinen aherrus on mahdollisimman sujuvaa?

Mihin tarkoitukseen laitetta käytetään?

Teetkö töitä konttorilla, kotona vai tien päällä? Minkälaisia töitä koneella tehdään? Nämä vaikuttavat oleellisesti mitä ominaisuuksia valinnassa suositaan. On järkevää myös miettiä, onko läppäri ylipäätään paras vaihtoehto, vai palvelisiko tabletti tai 2-in-1 laite paremmin tarkoitusta.

Suorituskyky

Laitteen käyttötarkoitus määrittelee pitkälle sen, kuinka paljon suorituskykyä tarvitaan. Perus-toimistotyössäkin on kuitenkin hyvä huomioida, että monen yhtäaikaisen tehtävän suoritus on nopeammalla koneella huomattavasti jouhevampaa. Vaativampaan työhön tarvitaan tehoa, jota saadaan tarvittaessa lisää käyttöön miltei rajattomasti virtualisoinnin avulla.

Näyttö

Näyttöjen koot vaihtelevat yleisimmin 11” – 17” välillä. Liikkuvassa työssä pienempi näyttö on kätevämpi, toimistolla ja multimediatöissä isompi näyttö taas mahdollistaa tehokkaamman työskentelyn. 

Näyttöjen laadussa on suuria eroja, ja yleensä edullinen hankintahinta näkyykin siinä ensimmäisenä. Näytön kirkkaus, kontrasti, katselukulma, värien toisto ja tarkkuus vaikuttavat olennaisesti käyttömukavuuteen ja -mahdollisuuksiin, ja varsinkin graafisessa työssä myös lopputuloksen laatuun. 

Yleisimmät tarkkuudet pikseleinä:

  • HD = 1280 x 720 
  • Full HD = 1920 x 1080
  • QHD = 2560 × 1440 
  • QHD+ = 3200 × 1800
  • 4K UHD = 3840 × 2160

Yleisin tarkkuus läppäreissä on Full HD, mutta tarkemmat näytöt yleistyvät vauhdilla. Mitä suurempi pikseliluku, sitä tarkempi näyttö on. Tarkempi näyttö piirtää fontit, grafiikat ja kuvat terävämmin, josta on hyötyä esimerkiksi suunnittelu- tai kuvankäsittelytyössä. 

Suuri tarkkuus saattaa olla ongelma vanhoissa käyttöjärjestelmissä ja sovelluksissa, mutta esimerkiksi Windows 10 ja useimmat sovellukset selviytyvät tästä hyvin, etenkin jos ne on päivitetty ajan tasalle.  

Myös näytönohjaimella on suuri merkitys erityisesti kuvankäsittely- ja suunnittelukäytössä.

Erilaiset takuukäytännöt

Valmistajat tarjoavat tuotteilleen erilaisia takuita:

On site –takuu: Valmistajan puhelintuki vastaa yleensä 24/7, ja jos ongelma ei ratkea puhelimessa, tulee huoltohenkilö korjaamaan vian seuraavana työpäivänä paikan päälle.

Nouto-palautus-takuu: Tuote noudetaan korjaukseen ja palautetaan kun se saadaan korjattua. Kannattaa varmistaa missä korjaus suoritetaan, sillä monessa tapauksessa tuote lähetetään takuukorjaukseen ulkomaille, jolloin se voi kuljetuksineen kestää useita viikkoja.

Vienti-takuu: Yleisesti kuluttajatuotteissa käytettävä takuu, jossa käyttäjä vie tuotteen ostopaikkaan, josta se lähetetään korjattavaksi, ja haetaan samasta paikasta korjauksen valmistuttua. Myös tässä on huomioitava kuinka kauan mahdollinen korjaus kestää.

Jos siis laitteen takuuksi mainitaan esimerkiksi kaksi vuotta, on huomioitava myös miten takuukorjaus toteutetaan. Yleensä On site -takuu on merkki siitä, että tuotteen toimivuuteen luottaa myös valmistaja.

Miten laite yhdistyy muihin laitteisiin ja verkkoihin?

Esimerkiksi tulostimet, näytöt, esitystekniikka, verkkolaitteet ja räätälöidyt erikoisratkaisut asettavat erilaisia vaatimuksia koneen liitännöille ja sisäisille komponenteille. Muista listata kaikki käyttötapaukset ja varmista laitteen yhdistettävyys eri tilanteissa.

Voidaanko laite kytkeä telakkaan?

Telakka mahdollistaa nopean yhdistämisen kaikkiin toimiston laitteisiin ja verkkoihin. Varmista minkälaisia telakkavaihtoehtoja laitteelle löytyy.

Kuinka kauan akku kestää? Voiko laitteen akkua ladata vaikkapa mökillä ilman sähköä?

Jos laitetta käytetään paljon toimiston ulkopuolella, ovat hyvä akun kesto ja monipuoliset latausmahdollisuudet tärkeitä ominaisuuksia. Akun kestoon vaikuttavat akun kapasiteetin lisäksi erityisesti prosessorin teho ja laatu, näyttö ja virranhallintaominaisuudet. 

Laadukkaisiin laitteisiin on vakiolaturin lisäksi saatavilla myös autolatureita ja akulla varustettuja virtapankkeja, jotka mahdollistavat latauksen vaikka virtapistoketta ei olisikaan saatavilla.

Näppäimistö ja hiiri

Jos koneella kirjoitetaan paljon erilaisissa ympäristöissä, on laadukas taustavalaistu näppäimistö toivelistalla todennäköisesti korkealla. Testaa erilaisia näppäimistöjä ja hiiriä löytääksesi oman suosikkisi.

Mitä tapahtuu kun sopiva laite on valittu?

Onko kone käyttövalmis vai ”käynnistysvalmis”?

Jotta uuden tietokoneen kanssa pääsee töihin, pitää kaiken olla asennettu valmiiksi. Jos kone pyytää kirjautumaan monenlaisiin palveluihin, asentamaan ohjelmia, luomaan tunnuksia ja asentamaan lisälaitteita, tuhrautuu paljon aikaa, eikä voida olla varmoja että kaikki on asennettu oikein. 

Ammattitaitoinen myyjä varmistaa, että kone on todella valmis käyttöön saman tien.

Varmista että saat apua tarvittaessa

Tietotekniikan kanssa toimittaessa odottamattomia tilanteita tulee todennäköisesti vastaan. Miten katkokset minimoidaan? Miten laitteet saadaan mahdollisimman nopeasti toimintaan?

Varmista vastaukset näihin kysymyksiin ennen kuin teet ostopäätöksen

  • Mitä tapahtuu jos jotain menee vikaan?
  • Saatko apua etänä tai tarvittaessa paikan päällä?
  • Missä ja kuinka nopeasti mahdolliset takuukorjaukset hoidetaan?
Laitteen suojaus

Ennen käytön aloittamista on tärkeää huolehtia laitteen suojauksesta haittaohjelmia vastaan. Varmista, että laitteeseesi sisältyy automaattisesti ylläpidetty tietoturva, joka pitää huolta että tietosi ovat turvassa verkkorikollisilta.

Varmuuskopioi tiedot ja käytä paikasta sekä laitteesta riippumatta

Työkoneen tärkein sisältö ovat luonnollisesti työn tulokset -tiedostosi ja asiakkaidesi tiedostot. Tämän vuoksi työkoneen varmuuskopioinnista kannattaa pitää huolta. 

Helpoin tapa on automatisoida varmuuskopioiden ottaminen pilvipalveluun. Näin tiedostosi ovat käytettävissäsi paikasta riippumatta ja tallessa mahdollisen laiterikon tai muun odottamattoman tilanteen varalta. Voit muokata ja käyttää tiedostoja myös muilla laitteilla. Jos tallennat suuria tiedostoja, tai verkko ei ole aina saatavilla, tiedostojen varmuuskopiointi voidaan tehdä myös ulkoiselle levylle tai omalle palvelimelle.

Entä jos?

Entä jos maksaisit ainoastaan tietokoneen tuomista hyödyistä, et omistamisesta?

Sinulla olisi aina käytettävissäsi laadukas päivitetty laite, ohjelmistot, tietoturva, varmuuskopiointi,  vakuutukset, tuki ja tarvittavat huollot. Loisimme valmiiksi niin hyvän järjestelmän, että virhetilanteita syntyisi mahdollisimman harvoin. Jos jokin kuitenkin menisi vikaan, saisit nopeasti apua ja käyttökatkos jäisi hyvin lyhyeksi.

Tarpeidesi muuttuessa laite ja palvelut päivitettäisiin sopiviksi. Tasaisen kuukausimaksun ansiosta hankinta ei sitoisi pääomaa ja kulut olisi helppo budjetoida etukäteen.

Siksi tämän hankintatavan valitsevatkin yhä useammat yrittäjät.

Data Group 04.01.2018